18 August 2008

Si parintii sunt suparati

Introducere
1. Asculta-l cu atentie si nu ii contrazice sentimentele
2. Oglindeste-i trairile si da-le un nume
3. Foloseste conflictele pentru a impune anumite limite in actiunea celui mic si pentru a-l orienta catre solutii
4. Sa criticam fapta si nu persoana

5. Si parintii sunt suparati.

Copiii reactioneaza imediat la starea noastra de spirit si invata cel mai bine prin imitare. In momentul cand noi suntem tracasati sau avem probleme ei invata de la noi cum sa trateze o situatie difĂ­cila. Trantim ? Vorbim urat ? Tipam la celalalt ? Facem reprosuri ? Ne plangem ? Este cea mai puternica lectie de comportament pe care o primesc copiii nostri. Ei invata ca doar astfel se rezolva o problema.
Ar fi bine sa ne ascundem de copii cand suntem stresati? Nu.

Recunosc faptul ca noi preferam sa ne ascundem sentimentele de enervare si suparare de cea mica pentru a o scuti de neplaceri, dar asta nu face decat sa ii produca confuzie.
Actionand intr-o maniera constructiva atunci cand suntem suparati ii da de inteles puiului tau ca pana si cele mai complicate situatii pot fi controlate si rezolvate. Cand esti intr-o situatie dificila si el vede ca esti suparat, poti sa ii spui: “Uite ce este, sunt foarte preocupat pentru ca nu reusesc sa fac lucrul asta, sau, pentru ca s-a intamplat asta, … dar voi gasi o solutie. Va fi bine…”
Implica-l pe cel mic mai mult in viata ta si cere-i si lui solutii pentru rezolvarea problemelor personale. Asa va face si el cand va fi intr-o situatie grea.

6. Cand ar fi bine sa pastram invataturile pentru noi

Daca esti prea obosit sau daca nu ai timp sa il asculti, incarca-ti bateriile si relaxeaza-te inainte sa il inveti sa isi controleze emotiile. Evita de asemenea sa ii tii predici de fata cu alti copii sau rude cand a facut ceva urat si atentioneaza-l ca veti discuta despre asta acasa.
In plus, evita sa aplici principiile discutate daca el este agasat, obosit, stresat sau incearca sa te manipuleze cu orice pret pentru a obtine ceva anume.

No comments: