21 June 2007

Jurnalul de calatorie


Este nemaipomenit sa mergi cu copiii in vacanta. Vad lucruri noi, peisaje frumoase, intalnesc oameni diferiti si pentru ei aceasta este o experienta de neuitat despre care vor vorbi mult timp dupa aceea.

Exista bineinteles si parti mai putin placute cum ar fi drumul lung cu masina sau trenul. Caldura, monotonia, orele intregi de stat pe scaun ii oboseste pe cei mici si ii face galagiosi, agitati, nazurosi, apatici sau somnorosi. In final ajung toti la destinatie obositi si stresati.

Cum faci ca si calatoria cu masina sau trenul sa fie antrenanta si sa-i tina ocupati pe cei mici?
Inca de acasa poti sa dai copiilor o agenda foarte frumoasa care sa fie jurnalul lor de calatorie.
Le spuneti sa scrie acolo numele fiecarei localitati prin care veti trece, intamplarile care li se vor parea interesante, sa scrie despre oamenii pe care ii vor intalni. Puteti sa ii ajutati sa lipeasca si cate un suvenir din locurile vizitate: pietre interesante, flori, frunze, vederi, si sa lasati loc si pentru poze! Pe langa agenda le poti cumpara si un aparat foto de unica folosinta si ii pui sa completeze acest jurnal cu poze. Faptul ca au ceva de facut ii va face pe cei mici mult mai entuziasmati de calatorie, mai increzatori si mai incantati de lucrurile noi pe care le intalnesc. Se vor transforma in mici detectivi, vor fi mereu preocupati si nu vor mai avea timp de plictis sau de alte scene neplacute. Seara puteti sa ii ajutati sa isi completeze jurnalul adresandu-le intrebari ajutatoare:
- Ce ti-a placut cel mai mult astazi?

- Cum ti s-a parut persoana cu care am stat la masa de pranz?

- Crezi ca apa de la stanci este periculoasa?
Si sa nu uitati sa ii laudati si sa le impartasiti entuziasmul pentru ceea ce fac.

Fiecare calatorie poate avea propriul jurnal, poate mai creativ, mai original.
Acasa sa faci loc in biblioteca acestor jurnale si oricand le poti rasfoi impreuna cu cei mici pentru a retrai bucuria din vacanta. Veti fi surprinsi cat de creativi si dedicati sunt cei mici!
Acest joc le dezvolta foarte mult increderea in ei, simtul critic, le contureaza personalitatea si ii face sa se bucure de viata.

Sa incurajam copiii sa se joace frumos!

2 comments:

Anonymous said...

salut. caut disperata unde si cu cit pot cumpara un aparat foto de unica folosinta si am ajuns p blogul tau. sti cumva? (am vazut ca ai scris de asta:))
mersi mult

PUIULMEU said...

Salut Andreea :)!
De obicei aceste aparate de unica folosinta se gasesc la tarabele de suveniruri din statiuni. Ajung pe la 50 ron.
Cu siguranta le poti gasi si la magazinele de specialitate cum ar fi Kodak.