08 August 2008

Sa crestem un copil inteligent emotional

Ti s-a intamplat vreodata sa il vezi pe cel mic foarte bucuros si exaltat, iar apoi brusc, dintr-un motiv anume, sa se supere si sa aiba o stare de enervare, frustrare, aruncand cu jucariile?

Ca mie si ca multor altor parinti, poate iti este la fel de greu sa faci fata de fiecare data acestor situatii obositoare.
Pentru copii este la fel de solicitant intrucat ei nu isi explica aceste sentimente ce vin navala peste ei.

Vestea buna este ca puiul tau a ajuns la varsta ideala pentru a invata sa isi cunoasca emotiile si sa se calmeze singur. Asta se invata cel mai bine acum cand este aproape de parinti si se simte in siguranta.

Daca majoritatea dintre noi parintii facem eforturi si exersam cu cei mici pentru a le asigura un volum de cunostinte cat mai ridicat, poate la fel de multi dintre noi neglijam dezvoltarea unei inteligente emotionale (EQ) a celui mic.

Este important acest lucru?
Se stie ca un copil cu o inteligenta emotionala ridicata are sanse mult mai mari sa faca fata situatiilor neprevazute, sa se stapaneasca in situatii delicate, sa fie carismatic si fericit. El reuseste sa ii inteleaga si sa relationeze mai bine cu cei din jur, poate lega prietenii puternice cu usurinta si se descurca mult mai bine la scoala si in viata in general.

IQ-ul este abilitatea copilului tau de a gandi dar EQ-ul abilitatea lui de a simti si relationa.

De numarat va invata la scoala insa, inteligenta emotionala si-o dezvolta doar acum cand este mic. “Totul se invata pana in 6 ani”, ca sa citez o carte celebra, si iata ca acum este cel mai bun moment sa il ajutam pe cel mic sa se cunoasca.

Am gasit un articol foarte interesant despre cum am putea sa ii ajutam pe cei mici sa isi cunoasca trairile si sa si le controleze. Am sa va rezum in cateva posturi o serie de pasi simpli pentru a creste un copil inteligent din punct de vedere emotional.

1. Asculta-l cu atentie si nu ii contrazice sentimentele
2. Oglindeste-i trairile si da-le un nume
3 . Foloseste conflictele pentru a impune anumite limite in actiunea celui mic si pentru a-l orienta catre solutii
4. Sa criticam fapta si nu persoana
5. Si parintii sunt suparati

No comments: