12 August 2008

Sa crestem un copil inteligent emotional (3)

Introducere

1. Asculta-l cu atentie si nu ii contrazice sentimentele

2. Oglindeste-i trairile si da-le un nume

Asculta-l de fiecare data cu atentie si repeta ce spune el dand un nume emotiilor: “Esti suparat pentru ca nu putem merge in parc nu?” sau "Si eu m-am suparam odata cand tata nu a vrut sa ma duca la film dar…" sau “este frustrant sa iti darame cineva castelul de nisip, te inteleg, si mie mi s-a intamplat sa fac unul mare din cuburi si …”
Invata-l pe cel mic sa isi descrie trairile si sa isi dezvolte un mic vocabular in acest sens pentru a-i fi mai usor sa comunice cu tine. Daca este suparat spune-i: “esti nervos din cauza asta nu?“ sau ”Cred ca ai fost dezamagit atunci nu?” sau ”Nu-i asa ca ti-a fost rusine?" si da-i de inteles ca este perfect normal ca se simte asa.

3 . Foloseste conflictele pentru a impune anumite limite in actiunea celui mic si pentru a-l orienta catre solutii

Daca cel mic se supara cand un copil ii darama castelul, poti sa ii spui: “Stiu ca esti suparat, dar nu ai voie sa-l lovesti pe copil. Ce altceva poti face cand esti suparat?”. Poti sa ii spui, de exemplu, sa isi verifice burtica si pumnii sa vada daca sunt incordati: "hai sa suflam supararea afara!" Va vedea si singur ce bine este apoi cand redetine controlul situatiei.
Copilasii trebuie sa stie ca este normal sa se supere atata timp cat nu folosesc forta pentru a rezolva situatiile, lovind alti copii.

4. Sa criticam fapta si nu persoana

5. Si parintii sunt suparati

No comments: