09 November 2007

Copilul tau stie cat il iubesti?

Probabil ca iti iubesti copilul. Vrei sa nu-i lipseasca nimic. Ai grija de el, il ocrotesti si incerci sa-l feresti de toate rautatile de pe lume. Este comoara ta cea mai de pret pentru care ai merge pana la capatul lumii. Dar oare el stie asta?

Chiar daca il iubesti, s-ar putea ca el sa nu se simta iubit. Ar putea avea impresia ca il urasti sau ca esti nemultumit de el.

Copilul tau este sensibil la orice gest pe care il faci. O imbratisare, o mangaiere sau un sarut il face extrem fericit. Dar gesturile tale sau tonul cu care ii vorbesti cand te grabesti sau lipsa atentiei din partea ta cand ai ceva de facut poate transmite un mesaj gresit. Copilul tau poate intelege ca nu este important pentru tine. Mai mult, daca te bucuri doar cand el face ceva pe placul tau, ii vei crea un sentiment de nesiguranta.

A fi iubit nu implica a te simti iubit.

Copiii care se simt iubiti se comporta diferit de cei care nu se simt iubiti. Ei au incredere in persoana lor si stiu ca, indiferent daca vor gresi sau nu, vor avea sprijinul parintilor. Acest lucru ii face sa aiba incredere in ei, sa fie mai indrazneti, optimisti si fericiti.

Pentru a-ti face copilul sa se simta iubit trebuie sa ii arati dragostea ta chiar si atunci cand el nu face ceva deosebit. Nu astepta sa faca ceva impresionant ca sa il lauzi si sa il iei in brate. Daca esti ingaduitor cand greseste, daca ii arati ca esti interesat de ceea ce face si daca vorbesti cu el mai mult va simti ca este important pentru tine.

Copilul tau trebuie sa stie in orice moment ca, orice s-ar intampla, va fi iubit.

No comments: