17 January 2008

Primul ajutor cand copilul se ineaca

Nu a fost prima oara, si totusi, am reactionat la fel ca de fiecare data cand am vazut-o pe cea mica inecandu-se cu mancare. Ma curpinde o frica teribila, mainile imi tremura atat de tare incat nici nu pot sa apuc ceva, si de cele mai multe ori reactionez din reflex.
Cat timp avem la dispozitie sa facem ceva pentru copil cand se ineaca? 2 minute? Aproape ca nici nu ai timp sa chemi dupa ajutor.

Mi-am dat seama ca cele mai stresante momente din viata de parinte sunt cele in care nu stii cum sa-ti ajuti copilul.
De aceea m-am gandit sa impartasesc cu voi ceva ce am gasit in cautarile mele recente:

Primul ajutor in caz de inec pentru copii.

Cand copilul a inghitit ceva si tuseste puternic da-i sansa sa scoata singur prin tuse obiectul inghitit. Tusea este cea mai buna metoda de a scoate un obiect blocat pe caile aeriene.

Daca copilul poate respira, vorbi sau poate plange, ramai langa el si roaga pe cineva sa ceara ajutor. Nu incerca sa faci nimic pentru a scoate obiectul. Nu bate pe spate copilul, nici nu-l intoarce cu capul in jos si nici nu baga mana in gura lui pentru a scoate obiectul. Toate acestea sunt folositoare doar in cazul in care caile aeriene sunt complet blocate.

Cand un copil se ineaca si nu este capabil sa respire, sa planga sau sa vorbeasca atunci obiectul opreste complet caile aeriene si nu lasa aerul sa intre in plamani. In aceste situatii, si doar atunci cand caile aeriene sunt complet blocate, urmareste pasii de prim ajutor de mai jos.

Indicatii valabile doar pentru copiii pana la un an, cu caile aeriene complet blocate.

1. Daca copilul este constient, intinde mana pe spatele lui pentru a-i sustine capul si gatul. Bratul celeilalte maini pune-l dea lungul burticii si fixeaza intre degetul mare si restul degetelor barbia copilului.

2. Intoarce copilul cu fata in jos astfel incat sa aiba capul mai jos decat trunchiul. Sustine abdomenul copilului cu antebratul sprijinit pe coapsa ta.

3. Cu podul palmei aplica rapid copilului pana la 5 lovituri puternice mai sus de mijlocul spatelui, intre omoplati.

4. Daca obiectul nu a sarit din gatul copilului la lovituri, intoarce copilul cu fata in sus, sustinand spatele acestuia cu antebratul. De retinut: pastreaza capul copilului mai jos de picioarele acestuia. Pune aratatorul si degetul mijlociu imediat sub osul stern si apasa rapid dar mai usor ca la adulti, de cateva ori, spre bazin, creand o tuse artificiala.

5. Daca copilul nu incepe sa respire sau devine inconsitent cheama ajutor in timp ce incepi respiratia artificiala a celui mic. Mai intai uita-te in gatul copilului dupa obiect, prinzand limba si maxilarul si deschizand gura mare. Daca vezi ceva, strecoara foarte usor degetul mic spre baza limbii si incearca sa tragi obiectul arcuind degetul ca un carlig. Foarte important: nu baga degetul in gatul copilului daca nu se vede nimic! Acest lucru poate crea un blocaj sever.

6. Apoi, repozitioneaza copilul pentru a incepe respiratia artificiala deschizandu-i gura prin ridicarea barbiei si impingerea fruntii spre spate.

7. Daca copilul inca nu a inceput sa respire, acopera-i complet cu buzele, gura deschisa larg si nasul. Pune o mana pe fruntea copilului pentru a-i pastra capul orientat spre spate, pentru a avea caile aeriene libere. Expira in el de doua ori, cam 1 secunda si jumatate pe expiratie, si cu o putere suficient de mare incat sa se umfle pieptul copilului. Frecventa respiratiilor trebuie sa fie de aproximativ 3 secunde.

8. Daca aerul nu intra in plamanii copilului ridicand pieptul atunci caile aeriene sunt inca blocate. Incepe iar cu batai puternice in spate si repeta pasii de la 3 la 7.
Continua sa repeti secventele pana copilul incepe sa tuseasca, sa respire, sa planga sau pana vin ajutoarele.

(*) Fragment tradus dupa cartea lui Dr. Spock despre ingrijirea sugarului si a copilului.

Alte link-uri utile si poze de exemplificare (indicatiile sunt in engleza):
Exemplificare manevra Heimlich pentru sugari
Manevra pentru adulti sau copii mai mari de 1 an

Cea mai buna indicatie ramane sa facem tot posibilul sa nu ajungem in astfel de situatii si sa inlaturam din preajma celui mic obiectele care i-ar putea provoca sufocarea sau inecarea. Daca totusi se intampla sa existe o situatie de criza ca mai sus, este important sa ne pastram calmul si sa urmam pasii pentru a fi de folos celui mic.

No comments: