19 January 2009

"Bravo" poate dauna grav personalitatii copiilor


Bravo! Ce baiat cuminte are mama!
Bravo! Ce fetita desteapta are tata!
Bravo! Ce fata harnica are bunica!
Bravo! Ai papat supa!
Bravo! T-ai pus singur sosetica!
Bravo!...Bravo!...Bravo!...

Ne iubim copiii si le dorim tot binele din lume. Ii laudam si ii apreciem la tot pasul pentru a le construi increderea in ei.
Totusi, prea mult bravo, prea multe complimente, si laudele oferite la tot pasul, dauneaza grav personalitatii celui mic.

Exista o mare diferenta intre (falsa) lauda si apreciere sincera.
De cele mai multe ori, lauda tinde sa-l manipuleze pe cel mic in favoarea ta.
Il laudam in speranta ca va face la fel si data viitoare.

Prea mult "Bravo" face copiii dependenti de aprecierea ta si, mai tarziu, de a celor din jur pentru a fi fericiti. Nu facem decat sa le umflam ego-ul, sa ii facem vulnerabili fata de esec, fata de asumarea riscurilor, si nu vor sti sa accepte critica.
Destul de multe lucruri pentru a creste un adolescent si un om matur nefericit.

Copiii au un sistem de autoevaluare foarte sanatos. Ei se bucura in sinea lor pentru orice reusita personala iar acesta este singurul lucru real pe care se bazeaza construirea increderii in sine.
Satisfactia interioara a reusitei!
Daca noi vom interveni prea des din exterior cu laude, ingreunam si generam confuzie in acest sistem de autoevaluare interior, facand-ul mereu dependent de aprobarea celor din jur.

Lauda constructiva este cea care se bazeaza pe un lucru concret ("Imi place cum ai insistat sa gasesti piesa corecta din puzzle") si nu pe o caracteristica generala ("Bravo! Esti foarte harnic!").
Trebuie sa ii laudam pe cei mici oferindu-le prin asta acel lucru specific care i-a ajutat sa reuseasca si asupra caruia ei detin controlul.

"Bravo! Se pare ca saptamanile de antrenament te-au ajutat!" – va sti clar pe viitor ce nu a facut corect daca va pierde un meci.
In schimb, daca le spui: "Bravo! Ai reusit! Esti destept!" oare ce gandeste acel copil cand esueaza? Va fi lipsit de orice putere, va fi dezorientat si frustrat.

Lauda trebuie sa fie sincera. Oricat de greu ti s-ar parea, nu lauda un copil pentru ceva la care stii ca nu este bun. Daca au ras toti colegii de el la serbare, in loc de "Lasa-i, ai cantat foarte bine puiule!" poti sa ii spui "Nu ai cantat cel mai bine dar ai stiut cel mai bine versurile!".
Fiecare copil trebuie sa isi cunoasca limitele la fel de bine ca si partile lui bune pe care le poate valorifica.


Dar cum lipsa laudei face mai mult rau decat prea multa lauda, depinde de noi parintii sa gasim combinatia necesara pentru a creste un copil echilibrat si puternic.

Alte articole:
Why Praise Can Be Bad for Kids - in engleza

4 comments:

Adina said...

Inca un articol excelent, continand o observatie pe care eu nu as fi facut-o. Ai luat in considerare ideea de a scrie o carte similara cu blogul? Desi unele postari sunt probabil inspirate din lecturarea altor surse, multe dintre articolele tale sunt rodul propriei experiente cu cea mica si contin observatii foarte inteligente si folositoare pentru alti parinti. Iar stilul tau de a scrie este clar, articulat si extrem de placut de citit. Relaxant. Te incurajez sa pastrezi intr-un coltisor ideea de a deveni autoare de carte :) Succes!

PUIULMEU said...

Multumesc Adina.

Sper sa acumulez destula experienta sa pot fi in stare sa scriu o carte...dar pana atunci mai am de invatat de la cei mici :).

stefybanu said...

Felicitari pentru blog! Cred ca esti de un real folos pentru multe mamici nou venite in "meseria" asta atat de complexa si solicitanta... Eu personal apreciez faptul ca tu dai mai departe tot ce afli nou in materie ...e si asta un efort. Tot respectul! eu sunt Stefy...:)...nice to meet you!

supermamici said...

Foarte bun articolul. Sunt multe lucruri pe care ca si parinti le facem cu intentii bune dar care pot avea efectul contrar sanatatii mentale a copiilor. Referitor la cum raspundem sentimentelor copiilor (de fapt cum sa nu raspundem) puteti gasi aici: http://www.supermamici.ro/sentimentele-copiilor-atentie-la-raspunsuri/