11 August 2008

Sa crestem un copil inteligent emotional (2)

Introducere

Iata primul din cei sase pasi pe care vi i-am promis.
1. Asculta-l cu atentie si nu ii contrazice sentimentele

Transforma fiecare moment in care cel mic este foarte suparat sau agitat in ocazii de a te apropia mai mult de el si de a-i explica ceea ce simte.

De multe ori cei mici nu ne spun de ce sunt suparati si ar trebui sa ne uitam la imaginea de ansamblu si sa ghicim ce i-ar fi putut supara. Poate ai reactiona cam dur cu el acum o ora sau poate ai avut o discutie in contradictoriu in familie sau v-ati mutat in alt oras.

Daca cel mic iti spune ce simte, asculta-l cu mare atentie si rezoneaza cu el. De multe ori in incercarea de a-l linisti pe cel mic ii zicem « Nu-i nimic puiule, si asa papusa era veche sau “Nu-i nimic, si asa hamsterul era batran” sau “Nu ai de ce sa te superi”. Reactionand in acest fel dam de inteles ca ceea ce simte cel mic nu este atat important si fara sa vrem minimizam importanta sentimentelor lui. In acest mod cel mic va invata sa isi reprime supararile si frustrarile.

Am putea sa ii aratam ca intelegem ce simte si ca este absolut normal sa fie asa « Ai dreptate puiule, este trist sa pierzi papusa preferata” sau “Este greu sa pierzi un animal drag, am avut si eu odata un...”.
In acest fel puiul tau se va simti inteles, protejat si motivat sa treaca peste acest obstacol.

2. Oglindeste-i trairile si da-le un nume
3 . Foloseste conflictele pentru a impune anumite limite in actiunea celui mic si pentru a-l orienta catre solutii
4. Sa criticam fapta si nu persoana
5. Si parintii sunt suparati

No comments: