07 September 2007

Semne de ingrijorare

Sunt cateva simptome pe care le pot avea copiii si peste care nu ar trebui sa trecem cu vederea.
Mi s-a intamplat de cateva ori sa observ la Petra anumite manifestari, nu tocmai normale, si sa nu le dau imediat importanta. Poate si din cauza ca exista tendinta sa negi ca puiul tau poate fi bolnav si sa lasi lucrurile sa se rezolve de la sine. De multe ori se intampla asa, dar sunt si cazuri cand cel mic are nevoie de ajutorul nostru.

Este foarte palid si are stari de moleseala
Pot fi semne pentru o anemie accentuata care se depisteaza repede prin analizele de sange. Administrarea fierului in dozele recomandate poate sa il ajute pe cel mic sa scape de anemie. Isi va recapata voiciunea si rozul in obraji. Apare mai des la copiii care au supt la san mai mult timp.

Nasul infundat si ii curge des
Poate sa fie doar ceva trecator insotit de un rosu in gat nu foarte accentuat dar, de multe ori, poate fi si semnalul unei raceli puternice cu febra foarte mare si rosu in gat puternic accentuat. In multe alte cazuri, perioade indelungate de nas infundat si cu secretii abundente poate fi semnul unei alergii. Este foarte important sa ii ajutam pe cei mici sa aiba nasul cat mai liber.
A avut si Petra perioade in care a avut nasul infundat si din cauza asta dormea foarte prost, era foarte agitata si avea nasul iritat. Am reusit sa ii fac serile mult mai usoare curatind nasul cu un spray cu apa de mare si folosind pe o batista pusa in apropierea patutului, pastile Karvol cu ulei volatil . Am incercat sa nu folosesc foarte des pompita de nas pentru ca de cele mai multe ori, stimulam mucoasa nazala sa produca din ce in ce mai multe secretii.

Este bine sa fim in alerta daca cel mic are aceste simptome si sa consultam pediatrul daca starea lui se inrautateste.


Il doare rau burtica
Poate fi semnul unei constipari, a unei indigestii, a unei infectii alimentare, a unei infectii datorate unui parazit, intoleranta la lactoza, infectie urinara, alergie, hernie, hepatita sau otravire, in ultimile patru cazuri trebuie sunat medicul cat mai repede.
Si fetita mea a avut o perioada cu intoleranta la lactoza iar lapticul ei obisnuit ii provoca dureri foarte mari de burta. Totul s-a rezolvat prin schimbarea laptelui cu unul fara lactoza pentru o anumita perioada. Pentru constipare am incercat sa ii dau cat mai multe lichide si fructe (para, mar, prune), suc de morcov crud si un siropel pentru reglarea tranzitului intestinal.
Ar fi bine sa tratam cu atentie crampele celor mici pentru a preveni orice situatie mai grava sau pentru a le reda confortul.

Dificultate in respiratie
Poate fi un simptom al unei raceli, bronsiolite, pneumonii, alergii, astm sau al inghitirii unui obiect.
Mi s-a intamplat intr-o seara sa observ ca in timp ce manca un covrig, cea mica respira destul de greu si cu suieraturi discrete iar din cand in cand mai tusea. Imediat am crezut ca s-a innecat cu bucati de covrig si am ajutat-o sa le scuipe dar problema se mentinea. Respira parca mai greu chiar daca covrigul iesise. Am insistat sa scuipe si intr-un final a scos din gura o bucata de ceolofan de la punga de covrigi. Este important de stiut regulile de prim ajutor in caz de innecare cu un obiect. Am sa le pun chiar aici sa aveti acces la ele.

Vomitare
Poate fi printre altele, un simptom al infectiei cu o mancare proasta, al agitatiei, al unei raceli sau al alergiei la un aliment, al gripei, al infectiei urinare sau al unei infectii la ureche, al otravirii sau al meningitei. Nu trebuie neglijate nici cazaturile. O lovitura grava la cap poate genera senzatia de voma. Trebuie mers de urgenta la medic.
La bebelusi intalnim foarte des simptomul de regurgitare. Este bine de pus bebelusul pe spate in timpul somnului cu capul usor inclinat intr-o parte pentru a evita innecarea.

Febra
Este un simptom despre care am mai discutat. Spaima mamicilor dar si a mea! Daca citesti mai multe despre febra la copii si cum o domolesti te vei simti mai stapana pe situatie.

Durerea la un picior sau la o mana
Ne dam seama imediat de acest simptom daca cel mic nu mai calca corect cu un picior sau ezita sa foloseasca o mana la diverse activitati si miscari. Poate fi vorba de o entorsa, o ruptura de os, sau alte boli ale oaselor.
Este important sa descoperim si sa tratam cat de repede piciorul sau mana pentru ca altfel ii poate afecta indemanarea in folosirea acelui membru. Unui copil de un an, o taietura in talpa sau o lovitura la piciorus netratata la timp, poate sa ii creeze un defect de mers.

Bubite pe piele sau inflamatii ale pielii
In multe cazuri apar de la caldura, zonele afectate sunt de obicei gatul, fata si zonele unde se pliaza pielea. O baita fulger sau o spalare cu apa poate sa fie solutia perfecta pentru astfel de iritatii. Pentru zonele afectate grav se poate folosi si o crema de galbenele, Bepanthene sau o crema la recomandarea pediatrului. Iritatia poate aparea si de la scutec. Tratata la timp nu va provoca rani si se vindeca mai repede.
Sunt insa si cazuri mai grave cand bubitele apar dupa un episod de trei zile cu febra foarte mare fara nici un alt simptom, cum este Roseola.
Am fost foarte speriati cand Petra a avut febra atat de mare trei zile fara nici un alt simptom. Analizele erau bune dar starea febrila se mentinea in jur de 39.5 garde Celsius. Dupa cele trei zile, febra a disparut si au aparut bubitele pe corp si fata care, la randul lor au trecut in doua zile.
Aceste iritatii ale pielii pot anunta si alte boli ale copilariei (pojar, rujeola...) cand trebuie anuntat pediatrul si stabilit exact cauza cat si tratamentul acestora.

Si mai pot fi multe altele. Daca observi ceva in neregula, cel mai bine este sa actionezi imediat. Este bine pentru linistea ta si sanatatea copilului.

No comments: