22 November 2007

Laringita la copii

Pe cat de banala ar parea la adulti, pentru copii, laringita este extrem de grava daca nu se trateaza la timp.

Pentru ca deja suntem la al doilea episod de laringita toamna asta, pot sa spun ca este o boala foarte solicitanta pentru cei mici.

Datorita dimensiunii reduse a laringelui la copii si bebelusi, o infectie sau o inflamatie serioasa poate duce la sufocare!

Laringita este declansata de cele mai multe ori de un virus. Poate fi luat din aer sau direct de la o persoana bolnava. Perioada de incubatie este cam de doua zile dupa care apar simptomele: raguseala, dificultate la inghitire, rosu in gat, secretii nazale abundente. Pe timpul noptii simptomele se accentueaza iar cel mic poate fi iritat de faptul ca nu poate respira in voie si se ineaca cu saliva.
Daca infectia se agraveaza, cel mic poate sa aiba si febra. De obicei febra nu este foarte mare.

Este obligatorie inceperea tratamentului de la primele simptome pentru a nu se ivi pericolul de sufocare. De obicei tratamentul este injectabil si este necesara spitalizarea. Simptomele dispar incepand cu a treia zi de tratament dupa care apare o tuse productiva.

Pentru a evita spitalul, branulele si injectiile exista si varianta inhalarii antibioticului cu ajutorul unui nebulizator, dozele recomandate de medic. Aceasta varianta este posibila doar in faza incipienta a bolii.

Mare grija, laringita netratata la timp este extrem de periculoasa pentru copii.

1 comment:

Anonymous said...

Antibioticele functioneaza doar importiva bacteriilor. Pentru bolile cauzate de virusi antibioticele nu au nici un efect.