02 November 2007

Copilul meu este cel mai destept!

Este inevitabil sa nu vorbesti despre copilul tau cand te intalnesti cu prietenii sau cand esti la serviciu. De multe ori, se intampla ca de fata sa mai fie si un alt parinte care are si el acasa un copilas.


Si incepi sa povestesti cum cel mic stie deja sa coboare singur din pat, cum face "curat" prin sertare, cum bea apa din cana, cum stie sa aprinda televizorul sau cum danseaza din buric. Te entuziasmezi din ce in ce mai mult si ai impresia ca ai cel mai istet copil. Entuziasmul povestirii tale este taiat brusc de replica celuilalt parinte: "Aa... da! Stiu. Si al meu face asta ba chiar mai mult! Stie deja sa numere, stie literele si pronunta x cuvinte, face tumba inainte corect si merge singur la culcare". De la entuziasm treci brusc la enervare. Copilul lui pare sa fie mai destept. Iei totul ca o ofensa la adresa copilului tau sau a ta. Parca deja auzi:
Cum? Nu stie al tau sa faca la oala? Nu stie sa spuna "I lov u?" Nu stie sa faca precum gasca?

Al meu baga degetul in ochi fara sa clipeasca!
Este cel mai destept!


Din toata povestea asta copiii nu au nici o vina dar de cele mai multe ori sunt cei care sufera.
Problema este la noi, parintii, si la modul cum percepem lucrurile. Fiecare copil are ritmul lui si nu este nimic rau in dezvoltarea lor chiar daca nu stiu sa numere la un an jumate sau sa faca la oala la 1 an. Este periculos sa avem asteptari prea mari de la ei, sa ii facem sa asimileze lucruri nenaturale pentru varsta lor.

Este trist sa vezi un copil la un an, pe olita, cu ochii in lacrimi, obligat de parinte sa invete sa faca la oala pentru a-si indeplini o ambitie.

Ideal ar fi sa nu intervenim artificial in dezvoltarea lor. Sa ii invatam lucruri pentru ca isi exprima dorinta de a cunoaste si nu pentru a face din ei mici actori pe care sa ii aplaude si sa ii laude lumea in parc.


Cred ca cel mai bine ar fi sa lasam copiii sa se joace si sa se bucure de viata.
Pentru ei joaca este o adevarata scoala.
Poate cea mai buna scoala a vietii.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.