18 April 2007

5 reguli pentru a ajuta copilul sa inteleaga banii

Am gasit un articol foarte interesant despre cum invatam copiii sa stie despre bani.
Mereu am zis ca nu voi da Petrei bani de buzunar pentru ca nu voi avea controlul asupra ceea ce va face cu ei. Se pare ca as fi gresit destul de mult.

1. Sa nu spunem copiilor "Nu ne permitem"

Putem sa invatam copiii mici de 3-4 ani sa aiba o atitudine corecta fata de bani prin simpla folosire a unui limbaj adecvat. Daca le spunem ca "nu ne permitem sa luam jucaria", ei vad asta ca pe o minciuna. Si poate fi adevarat pentru ca e posibil sa avem bani si sa ii fi pus deoparte pentru altceva. Copiii nu vor invata sa isi planifice banii daca nu inteleg faptul ca este in puterea lor sa hotarasca cum ii folosesc. Cand copilul cere ceva, ce tu nu vrei sa cumperi, cel mai bine ar fi sa le raspundem cu: "Nu am planificat asta" sau "Nu aleg sa folosim banii familiei pentru asta"
Urmatorul pas ar fi sa ii invatam cum sa cheltuie banii, cum sa ii economiseasca si cum sa faca alegerile cele mai bune pentru banii lor. Pentru asta specialistii spun ca ar fi indicat sa dam copiilor cativa banuti ai lor cam de pe la 3 anisori(atunci incep ei sa intrebe ce sunt banii:)) apoi sa ii invatam sa ii cheltuie:

60% sunt pentru economii, ei merg la purcelusul pusculita
30% vor fi pentru a fi cheltuiti pe ce vor
10% pentru caritate.

A-i invata pe copii despre bani ar trebui sa fie la fel de normal ca spalatul pe dinti.

2. Sa le aratam banii

Fie ca este vorba de bani cash sau carduri ei trebuie sa stie si sa inteleaga cum folosim noi aceste obiecte, la ce folosesc si ce sunt de fapt. Cand platim sa numaram banii de fata cu ei iar cand platim cu cardul sa le aratam chitanta si sa le explicam ce s-a intamplat de fapt. Cand luam bani de la ATM le spunem : "Uite tocmai am scos 10 ron din contul meu bancar".

3. Sa vorbim despre cate de mult costa lucrurile.

Fie ca este vorba de un tricou sau de o jucarie ei trebuie sa aiba habar cat costa lucrurile.
Preturile ii pot ajuta sa inteleaga de ce putem cumpara imediat 2 portii de supa de 10 ron si de ce nu dam imediat 10 ron pe o mingiuta care chitaie. Sa le spunem cam cati bani avem si cat dam pe mancare, haine sau alte lucruri urgente, dar niciodata sa nu le spunem ia uite cat de multi bani m-a costat uniforma ta sau geaca ta.

4. Sa cumparam ceva ce nu este pe lista.

Cred ca vi s-a intamplat sa iesiti in oras si sa dati peste niste pantofi dementiali si sa ii cumparati fara sa mai stati pe ganduri, chiar daca nu sunt planificati. Trebuie sa explicam copiilor ca este alegerea mea pe ce dau banii mei de cheltuieli diverse si ca si ei pot alege la randul lor ce sa faca cu banutii lor. Pe de alta parte, este bine sa vada copilul ca suntem totusi flexibili si ca ne bucuram de ce am castigat cu acei banuti.
A avea o inteligenta financiara nu inseamna numai sa strangi bani ci sa stii si cum sa ii cheltui.

5. Sa spunem partenerului de viata ce cheltuieli am facut.
Este cel mai bine sa nu ascundem de partener eventualele cheltuieli de peste zi (un tuns, o hainuta pentru cel mic, etc).
Daca facem asta, copiii invata sa fie secretosi cand este vorba de bani, si nu este deloc bine.


Citeste tot articolul

3 comments:

Anonymous said...

Daca le spunem ca "nu ne permitem sa luam jucaria", ei vad asta ca pe o minciuna.
Daca privesc situatia ca pe o minciuna, inseamna ca nu au incredere in parinti - cu totul alta problema.

Cand copilul cere ceva, ce tu nu vrei sa cumperi, cel mai bine ar fi sa le raspundem cu: "Nu am planificat asta" sau "Nu aleg sa folosim banii familiei pentru asta"
...
4. Sa cumparam ceva ce nu este pe lista.

Daca nu-mi cumperi jucaria, nici pantofi nu-ti iei pentru ca, mami, nu am planificat asta.

In alta ordine de idei, nu stiu cum a facut mama, dar de mic am inteles ca sunt lucruri pe care mi le poate cumpara si lucruri pentru care trebuie sa mai am rabdare. Fara discutii, fara reprosuri. Asadar, cred ca e mai bine sa-l inveti sa analizeze situatia si sa-l ajuti sa inteleaga ca exista situatii in care iti poti permite, si situatii in care, din diverse motive, trebuie sa mai astepti.

Annamaria said...

Unde ai gasit articolul? Ma intereseaza subiectul, si as vrea sa citesc mai mult...Multumesc!

PUIULMEU said...

Draga Anna Maria,
Articolul este preluat de pe Cnn.com
Health
care la randul lui este preluat de pe parenting.com.
Aici poti gasi mai multe articole pe aceasta tema. Voi mai dezvolta acest subiect si pe PUIULMEU cat de curand.
Felicitari pentru blog!
Numai bine!