11 February 2007

Trucuri pentru a-i face pe cei mici sa manance legumele sau fructele.

Pe fetita mea am alaptat-o exclusiv pana la aproape 6 luni . Cand am inceput diversificarea era foarte curioasa si accepta destul de usor orice noutate, leguma sau fructa. Partea grea a fost dupa vreo doua, trei saptamani de la diversificare cand, au inceput protestele si refuzul categoric de a mai manca legume.
Am descoperit cateva trucuri pentru a-mi face fetita sa manace cu placere legumele sau fructele.

1. In prima faza am observat ca agreeaza gustul dulce (unor copii le place gustul acru). Atunci am inceput sa ii pun mai multe legume dulci: cartof dulce, morcov sau pastarnac. Se pare ca a fost destul de incantata.

2. Apoi i-am dat Petrei, la masa, sa tina in mana cateva legume fierte, sa le simta sa le vada si sa le guste, la fel am facut si cu fructele. Dintr-o data fetita a devenit fascinata de masa.

3. Am incercat sa nu ii dau apa sau laptic inainte de masa.

4. E important sa fie masa pregatita la timp pentru ca bebelushul sa nu ajunga sa se enerveze de foame. Daca se va simti frustrat nu va mai manca bine.

5. Cand pe la jumatatea mesei nu mai vroia sa manance, mai puneam o lingura de iaurt in mancare si astfel, schimbandu-i gustul manca in continuare.

6. Incerc sa elimin elementele care o distrag de la masa: persoane straine, zgomotele puternice sau bruste, jucariile, cana cu apa sau biberonul cu lapte.

7. Poate nu va vine sa credeti, dar si lingurita cu care le dam mancarea copiilor conteaza! Am schimbat prima ei lingurita, care avea adancitura mai pronuntata, si i-am luat o lingurita mai ingusta si mai plata! Este ideala pentru copii mici pentruca ei inca nu stiu sa isi muleze buza pe causul linguritei.

8. Sa fiti mereu vesele cand ii dai mancare copilului. De fiecare data cand am fost relaxata si vesela copilul meu a mancat foarte bine! E important sa fiti vesele si stapane pe voi pentru ca altfel copilul va simte si preia din starea voastra. Zambiti mereu cand refuza lingurita si cantati! De cand fac asa Petra este mult mai degajata si nu simte ca face ceva rau cand refuza lingurita.

9. Si nu in ultimul rand am incercat sa nu-i impun nimic sa manace, ci sa ii propun. Daca ii oferi o masa variata, copilul poate sa aleaga singur ce doreste. In acest mod isi dezvolta si increderea in sine si masa va deveni pentru el cat si pentru mamica un moment relaxant si placut.

No comments: