30 May 2008

Mic truc pentru a-i face pe cei mici sa pape tot

De la un timp cea mica a inceput sa faca scandal la masa si sa refuze mancarea, lucru care m-a cam pus pe ganduri. Trebuia sa imi vina rapid o idee pentru a o face sa termine tot fara sa o fortez.

Solutia mi-a venit imediat, este foarte simpla si inca ma uimeste ca a prins atat de bine. Poti sa incerci si tu acest joc cu cel mic la masa.

El se cheama "Ce mananca ursul?".
Cand pun aceasta intrebare toate mofturile celei mici dispar ca prin minune, imi zambeste larg, eu ii dau o lingurita de papa si ea imi raspunde cu satisfactie:
- Pepe!
- Da puiule, peste! Dar vulpea ce papa?
- Ghinile!
- Si gainile?
- mmm?
- Rame papa!...

Si continui asa cu iepurasul, elefantul , girafa, ... pana termina tot din farfurie.
De fiecare data incepem la fel, si este atat de fascinata si de curioasa incat uita de mofturi.
Dupa cateva zile a invatat ce mananca fiecare animal si abia asteapta sa o intreb ca sa imi raspunda.

Daca pui in aplicare acest joc sa nu uiti de micul secret: sa fie variat si sa cuprinda una doua intrebari capcana pentru a fi mereu captivant si amuzant:
"Ooo, dar pinguinul? Ce papa pinguinul?" ...
"Hai ca iti spun eu..."

15 May 2008

Hai sa iti spun un secret...



Ai incercat vreodata sa ii spui celui mic un secret?
Vei observa cum brusc iti acorda toata atentia, va fi curios, va vorbi in soapta iar nerabdarea ii va face piciorusele mai sa tremure.
Copiii iubesc secretele!

Incearca din cand in cand sa mergi la cel mic si sa ii spui in soapta: "vino, vreau sa iti arat ceva interesant! Haide, ai sa vezi ca o sa iti placa!" Apoi sa il iei de mana si sa va furisati usor pana la dulap, de unde scoti un album vechi de poze sau, mergi pana afara si ii arati in iarba niste furnici care duc firmituri de paine sau ii arati orice altceva...
Va fi absolut absorbit de acel lucru si tu poti sa ii povestesti: "uite, asa eram eu copil si aveam un calut la bunici care era curios..." sau "uite ce mici sunt furnicile, si uite ce picioruse subtiri, uau! cum duc ele firmiturile mari..."

Rezerva-ti din cand in cand 10 minute sa il iei pe cel mic langa tine si sa ii spui un secret despre tine..."stii, cand eram eu de vreo 7 anisori am fost la bunici si ghici ce mi s-a intamplat..."

Sunt momente pretioase care te vor apropia mai mult de puiul tau, iar el va fi incantat sa afle mai multe despre tine si despre lumea din jurul lui.

Trebuie sa avem grija sa fim tot timpul interesanti pentru copiii nostri. De cele mai multe ori parintii pierd interesul celor mici pentru ca devin plictisitori.

05 May 2008

Cel mai indragit cuvant: NU

Dintre toate cuvintele pe care le-a invatat pana acum fetita mea, cel mai indragit pare a fi NU.
M-am ferit destul de mult de acest cuvant si tot nu am reusit sa scap de el.

- puiule, mergem la nani?
NU
- vrei sa papam?
NU
- vrei o prajitura mare cu multa ciocolata garnisita bine cu inghetata?
NU

La doi ani copiii descopera placerea de a avea propria opinie. Se simt minunat ca pot lua decizii iar de multe ori vor spune "nu" chiar daca raspunsul adevarat este "da".
"Nu-ul" iesit de sub control se poate transforma intr-o unealta de santaj excelenta. Cel mic va observa ca daca mai si tipa, noi parintii ii vom da imediat atentie si ne vom comporta ca niste mielusei.
Da, in sfarsit se simt puternici!

Avantajul nostru este ca stim mai multe decat ei. Daca ripostam imediat la nu-ul lor, nu facem decat sa aprindem spiritele inutil. Primul pas ar fi sa fim de acord cu ei. "Da, puiule ai dreptate, dar uite ce frumos arata pijamalele, ia uite cum doarme ursuletul pe perna...etc" sau "Stiu ca mai vrei sa stam la nisip, dar uite, putem desena iepurasi cu creta in fata blocului...sau, hai ca facem o baie cu spuma multa, cu cei 10 mac-mac..."
Si fiind de acord cu el, il duci usor, usor acolo unde doresti tu.

O alta cale de evitare a acestui "nu" este si oferirea de alternative: "vrei sa papi cu lingura roz sau cu cea albastra?".

Pe langa "Da" si "Nu" poti sa ii spui celui mic ca mai exista varianta: "Poate"!
Stim cu totii care va fi totusi cea mai indragita asa ca, cel mai bine este sa ne inarmam cu multa rabdare si calm.