24 July 2008

Copiii si ciocolata

Am intrebat-o intr-o zi pe fetita mea ce ar dori sa manance. Mi-a raspuns cu o voce sugrumata de emotie: "cata, da?!"

Acest delicios desert trezeste celor mici un interes special. Copiii sunt absolut indragostiti de ciocolata. Atunci cand primeste cat de putin, cea mica incepe un adevarat ritual. Se retrage undeva pe canapea sau intr-un loc preferat, desface usor ambalajul, il pune alaturi, ia ciocolata in mana si o manaca fara nici o graba. Ii place sa simta textura in palme, sa o vada cum se topeste si cum se intinde. Cand o intreb daca vrea sa o sterg pe maini, imi raspunde hotarat si scurt: "Nu". De asta se va ocupa la urma. Dupa ce termina, ia ambalajul si il strange in pumn cu satisfactie apoi ma intreaba: "Dai data, mama, dai data?"

Rasfata-l pe cel mic din cand in cand cu un pic de ciocolata.

Ea contine antioxidanti ce vin in ajutorul sistemului imunitar, are fosfor ideal pentru formarea dintilor sanatosi, are deasemenea magneziu foarte bun pentru sistemul nervos si muscular. Nu lipsesc nici fierul si calciul (mai mult in ciocolata cu lapte). Toate acestea, mai putin calciul, se regasesc in cantitati mai mari in ciocolata mai inchisa la culoare.

Si hai sa va mai spun ceva: ciocolata stimuleaza papilele gustative, scade nivelul de stres si produce fericire. Nu este de mirare ca cei mici simt nevoia de a se bucura de acest deliciu cat mai des.
Ce ar fi sa nu asteptam o ocazie speciala pentru a-i oferi celui mic o bucatica de ciocolata si sa il lasam sa se bucure de ea chiar astazi?
Puteti face impreuna tot felul de bomboane simple sau sa glasati covrigei, grisine sau biscuiti.

Aveti grija insa sa fie consumata in cantitati moderate (pana in 20-50g/ zi). Ciocolata nu este recomandata copilasilor mai mici de doi ani intrucat pentru ei este greu digerabila, se pot dezvolta alergii si da o stare de nervozitate. 4 bucatele de ciocolata contin cafeina cat o ceasca de cafea expresso, ceea ce este cam mult pentru bebelusi.

Mai multe despre
Beneficiile ciocolatei asupra sanatatii - in engleza
Bebelusii si ciocolata
Ciocolata: Buna sau rea? - in engleza
Copiii si ciocolata
Despre ciocolata- in engelza

5 comments:

Anonymous said...

Ciocolata: aliment sau drog?
prof. univ. dr. Ostin C. MUNGIU

Marti, 24 Iunie 2008

După cum se ştie, ciocolata este un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, unt de cacao, zahăr şi, uneori, arome şi lapte. Originar de pe continentul american, arborele de cacao (Theobroma cacao) a ajuns în atenţia europenilor după 1519, când conchistadorul Hernando Cortez a fost servit de către Montezuma, conducătorul aztecilor, cu o băutură preparată din seminţe de cacao, numită „chocolatl“. Băutura era destul de amară pentru gustul spaniolilor, încât aceştia i-au adăugat trestie de zahăr, vanilie şi scorţişoară. În curând, acest preparat exotic a cucerit aristocraţia spaniolă, reţeta preparării sale fiind păstrată secretă, timp de un secol. Ulterior, băutura s-a răspândit în regatul Franţei şi în Imperiul Britanic. Abia în secolul al XIX-lea, mai precis în 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidificare a ciocolatei, iar, doi ani mai târziu, un suedez a adăugat, la reţeta originală, şi lapte.

Deşi are o concentraţie mică de cafeină, efectul psihostimulant al acestei băuturi se datorează prezenţei unei substanţe înrudite, numită teobromină. Teobromina acţionează şi asupra inimii, mărindu-i forţa de contracţie. Ciocolata mai conţine şi feniletilamină, o substanţă capabilă să determine o stare pasională şi să explice efectul pozitiv în combaterea deprimării nervoase. De fapt, feniletilamina este considerată substanţa care creşte în momentul când o persoană se îndrăgosteşte. Din această cauză, ciocolata a fost considerată, multă vreme, un afrodisiac.


Dependenţa de ciocolată, o toxicomanie moderată


Pe lângă acestea, efectul antidepresiv se datorează şi salsolinolului, care are efecte de stimulare a unor substanţe din creier, având unele proprietăţi asemănătoare morfinei. Cercetări din deceniul trecut au mai pus în evidenţă prezenţa, în ciocolată, a anandamidei, substanţă asemănătoare, ca efecte, cu principiile active prezente în canabis. În felul acesta, ne explicăm mai bine stimularea simţurilor şi euforia indusă de consumul exagerat de ciocolată. Nu este de mirare, deci, că se înregistrează, la unele per-soane, o dependenţă asemănătoare celei observate la utilizatorii de canabis. Dependenţa de ciocolată pare să atragă mai ales femeile, care consumă mari cantităţi. Se poate vorbi chiar de ciocolatomanie, la persoanele care consumă zilnic între 100-500 de grame de ciocolată, şi chiar mai mult. De obicei, acest tip de consumatori sunt indivizi cu grad de activitate fizică şi psihică ridicat, cum se observă la sportivi, dansatori sau la unii intelectuali, care se culcă târziu, citesc mult, fumează, dar care nu au nici insomnii, nici anxietate, nici agitaţie psihomotorie şi nici măcar creştere în greutate. Dacă, însă, se întrerupe brusc administrarea de ciocolată, se declanşează, imediat, o reacţie anxioasă.

Din cele relatate, se pare că sunt suficiente date conform cărora ciocolatomania este, de fapt, o toxicomanie moderată. Considerată, iniţial, o băutură magică, un cadou al zeilor către oameni, ciocolata are un loc binemeritat în paleta dulciurilor preferate şi merită reamintit modul în care, prin anii ’70, exaltatul pictor Salvador Dali striga, pe ecranele televizoarelor: „sunt nebun după ciocolată!“.

http://www.ziarullumina.ro/articole;631;1;11163;0;Ciocolata-aliment-sau-drog.html

Anonymous said...

Trebuia sa scriu un comment la minunatul articol care face din ciocolata un drog redutabil, poate mai periculos decat heroina. :) Asa ca ......iote-l:

As avea doar cateva observatii de facut:

1) Domnul prof doctor Maseluta, nu face referire la nici un studiu care sa-l fi determinat sa faca afirmatiile exprimate in articol si nu ne da nici o infomatie asupra carui grup de oameni s-au observat efectele ciocolatei atat de bine conturate in textul cu pricina.
2) Amalgamul de compusi chimici care ni se flutura prin fata cu atata gratie, ca doar cititorul e un diletant si oricum n-are de unde sa stie ce naiba inseamna, e mult mai explicit expus intr-un documentar despre ciocolata marca Discovery, are nu a reusit sa demostreze “psihoza” ciocolatei, ca nu avea cum.
3) Sa remarcam “greutate” publicatiei in care a fost publicat articolul, “Ziarul Lumina”, ce-as mai putea sa zic...................no comment
4) Iar in finalul articolului apare pe neasteptate ........Salvador Dali.......oare de ce ???? ca a zis ca-i place ciocolata????? Si? Adica ce sa inteleg ca daca mananac ciocolata o sa devind Dali???????Wawww!!!! Coooool!
5) Sa nu uitam ca medicii au nevoie de articole publicate si mai ales de conferinte.....ca noi toti din cercetare, indiferent ce am cerceta. Deci e mai mult o chestie de business decat de adevar.
6) Nu vi se pare ca articolul asta e tradus din alta limba??? Mie asa imi face senzatia deoarece are acea “incetineala” in momentul in care il lecturezi, si te face sa vezi textul sacadat. Si daca e tradus de ce Domnul Profesor Doctor Maseluta s-a trecut ca autor?
7) Mi-a placut insa istoria despre ciocolata. Stiu ca trebuia sa incep cu lucrurile bune ca asa e “deontologic”, insa m-am nascut in Romania si ......asa e aici.
8) In final vreau sa-mi cer scuze domnului doctor pentru ca l-am ironizat (dar face bine la orgoliu, mi-a zis un medic) si are tot respectul din parea mea deoarece dupa ce l-am google it, am vazut ca e chiar medic.

L-as ruga pe cel care a postat acest articol sa incerce si altceva decat copy-paste, face bine la inima, asa am citit undeva:)

Anonymous said...

Dependenta sau nu, ciocolata exista in fiecare supermarket si in visurile fiecarui copil. (si ale mele, trebuie sa recunosc)

Puiul meu o sa-si doreasca si o sa manace cioco, fie ca eu vreau sau nu.

Asa ca decat sa interzici mai bine te informezi si incerci sa scoti ce-i mai bun din orice. Inclusiv din ciocolata.

Anonymous said...

corect ce se spune: ca vreau sau nu copilul va manca ciocolata, insa...gustrile unui copil sunt formate de catre parinti.
eu ca mama preocupata de sanatatea copiilor mei as fi un pic mai rezervata in ceea ce priveste ciocolata.
1-ii formez copilului gustul catre dulce, ceea ce nu are un rezultat tocmai bun.
2-cofeina care este continuta de ciocolata categoric nu face bine unui copilas.
3-se stie de cand lumea ca dulcele nu intareste imunitatea ba din contra scade imunitatea, afecteaza dintii s.a.m.d.
si credeti-ma pe cuvat cand spun ca astazi daca vrei sa oferi alimentele cele mai sanatoase copilului, in ideea ca ii imbunatatesti sistemul imunitar ....trebuie sa faci mari efortur.
eu zic ca fiecare aliment isi are timpul lui cand trebuie mancat, cum rosiile sunt bune de consumat in sezonul lor, asa si ciocolata cred ca trebuie mancata la o varsta adecvata si cu moderatie.

Anonymous said...

eu ii dau copilului meu de 4 ani ciocolata in fiecare dimineata...cantitate cat jumatate de deget mic...subtire..ou kinder...si copilul nu mamanca deloc alte dulciuri...inafara de ciocolata si miere... iar daca i se ofera ciocolata o ia si o pastreaza pe ...dimineata. are multe substante nutritive iar in cantitatea asta nu are ce sa i strice