27 December 2007

Poftele

Sarbatorile sunt un prilej minunat de a fi impreuna cu toata familia, de a schimba impresii, de a da prajituri si cozonac pe carnati sau toba, sau de a imparti cadouri. Am observat ca o mare parte din timp o petrecem la masa. Se servesc cate 5 -7 feluri de mancaruri si preparate gustoase, prajituri, placinte, tort si cozonaci parfumati ce iti lasa gura apa. In ciuda acestor bunatati, copiii raman in centrul atentiei pentru parinti, bunici, matuse, unchi... Acest lucru este bun pana cand auzi:
"Da-i mama si lui un pic sa pape, ca ii este pofta!" sau
"Saracul, cum pofteste la carnati, da-i si lui!" sau, in cel mai rau caz, cand esti in alta camera auzi: "Poftim puiule, ia gusta si tu putin ca sa nu iti fie pofta."
Mai tarziu nu stii de ce copilul se simte rau, il doare burtica sau de ce a facut alergie. Uite asa, pentru multi copii, sarbatorile cad foarte greu.

Nu le este pofta! Unui copilas care a mancat pana atunci doar laptic si legume nu ii este pofta de sarmale. Unui copilas de un an jumate nu ii este pofta de friptura de porc sau carnati, si se poate lipsi si de ciocolata si bomboane.
Este trist cum de sarbatori, sute de copii ajung la medic pentru ca "le-a fost pofta".

Nu le este pofta!
Pofta este a noastra, si ar trebui sa o tinem sub control.

No comments: